Potraviny a spotřebitel

Přednášky se zabývají bezpečností, kvalitou a označováním potravin z pohledu spotřebitele. Pozornost je věnována potravinám živočišného i rostlinnného původu.

Garant: Provozně ekonomická fakulta ČZU v Praze

Přihlásit se do kurzu

V první přednášce se seznámíme s politikou bezpečnosti potravin v ČR, včetně jejích 3 pilířů, i s potravinovým právem na úrovni státní i evropské. Podíváme se na to, které orgány působí na poli kontroly potravin a jakým způsobem funguje systém RASFF, tedy Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva.

Co vlastně znamenají pojmy jako kvalita a jakost? Jaké druhy charakteristik u potravin zkoumáme? A jak se může spotřebitel dozvědět, které potraviny jsou "ošizené" a neobsahují to, co by obsahovat měly? I na to se zaměří 2. přednáška. A mimo jiné si ukážeme, jak se postupem času změnilo složení "českého špekáčku".

Také si při pohledu na etiketu některých potravin připadáte jako Alenka v říši divů? Třetí přednáška Vám pomůže vyznat se v jednotlivých částech etikety (informace o spotřebě, výživová doporučení, chráněná označení) i v tom, jaké informace musí obsahovat.

Čtvrtá a pátá přednáška je zaměřená na potravinářské zbožíznalství. Nejprve si představíme potraviny živočišného původu jako jsou maso a masné výrobky, ryby, drůběž, zvěřina, mléko a mléčné výrobky sýry nebo třeba vejce. Víte např., jak poznat, že si kupujete skutečně čerstvě zabitou rybu? Následovat budou potraviny rostlinného původu jako jsou mlýnské a pekárnské výrobky, rýže, cukr a ostatní sladidla, brambory a škrobové výrobky a samozřejmě ovoce a zelenina.

Poslední přednáška se věnuje novým trendům ve spotřebě potravin. Jak rozeznat biopotravinu a jaká pravidla musí výrobce dodržovat, aby své výrobky mohl označit jako bio? A co znamená označení FAIRTRADE nebo LOHAS? A na závěr se podíváme na fenomén dnešní doby - farmářské trhy.

Pozn. Kurz byl natočen v roce 2014.

Naposledy změněno: pondělí, 28. února 2022, 16.51