Obklopeni textilem

Kurz Obklopeni textilem Vám přinese řadu důkazů o tom, že textil je skutečně všude kolem nás. Nejedná se jen o oděvní textil, ale také o textil v bytě (záclony, koberce, potahové textilie) nebo speciální textilie (zvukové a tepelné izolace, geotextilie či textilie ve zdravotnictví.

Garant: Provozně ekonomická fakulta ČZU v Praze

Přihlásit se do kurzu

Během přednášek se seznámíte s jednotlivými typy vláken a přízí, ze kterých jsou tyto textilie vyrobeny, jejich vlastnostmi i způsobem zpracování.

V první přednášce se seznámíte s přírodními vlákny. Zjistíte, že přírodní vlákna rostlinná se vyrábějí ze semen (např. bavlina), stonků (len, juta), listů (banánové vlákno) i plodů rostlin (kokosové vlákno). Vlněná vlákna jsou všechny srsti chovných zvířat i divoce žijících. Zvláštní pozornost bude věnována přírodnímu hedvábí, které se získává z kokonu bource morušového.

Druhá přednáška je věnována naopak chemickým vláknům, která patří k nejmladším typům vláken. Jsou vyráběná buď z přírodních polymerů nebo ze syntetických polymerů. Patří sem i vlákna speciální, která slouží k výrobě např. sportovních oděvů nebo obleků pro kosmické lety. A dozvíte se mimo jiné, kterou běžnou součást našich oděvů a doplňků používáme právě díky kosmonautům.

Tématem třetí přednášky již nejsou vlákna, ale tkaniny a způsob jejich vzniku. Seznámíte se s řadou vazeb a vzorů tkanin. Některé tkaniny mají jepičí život, jiné naopak dlouholetou tradici. Z velkého množství tkanin si představíte nejvíce používané tkaniny bavlnářské, vlnařské i hedvábnické.

Čtvrtá přednáška se zabývá pleteninami, a to nejen těmi, které jsou určeny pro výrobu oděvů, ale také těmi, které se užívají pro výrobu bytového textilu, jako jsou záclony, závěsy, stolní a ložní prádlo, přikrývky, potahové textilie, rolety nebo koberce.

Samostatná přednáška je věnována také textilnímu zkoušení. Díky němu např. můžeme zjistit, proč se nám kalhoty srazily, případně výrobce může ověřit kvalitu svého výrobku a předejít tak tomuto stavu. Jaké vlastnosti tkanin se zkoumají? A jaké jednotky se při tom používají? Zkuste zapřemýšlet nad tím, o čem bude pojednávat kapitola zvaná „Projde velbloud očkem jehly?“. Zda jste tipovali správně, se dozvíte v 5. přednášce.

Také si marně lámete hlavu se značkami na etiketách odkazujícími k doporučovanému způsobu praní, žehlení a bělení? Tímto praktickým tématem kurz Obklopeni textilem uzavřete.

Naposledy změněno: pondělí, 28. února 2022, 16.50